Uradi sam - Vrtna sofa

Vrtni namještaj zna biti veoma skup a njegova izostanak iz naših vrtova i vanjskih prostora itekako umanjuje njihovu vrijednost i funkcionalnost. U nastavku vam donosimo ideju na koji način da napravite iznimno funkcionalnu vrtnu sofu uz malo truda i novca.

Materijal:

  • Grede 10x20 (ili standardnija dimenzija 10x16)
  • Daska 5x15 (petica)
  • L-nosači
  • Šarafi za drvo
  • Podmetači za sofu (spužva)

Alat:

  • Bušilica
  • Cirkularna testera
  • Brusni papir ili šlajferica


Uputstvo za izradu:

1. Korak - Izrežite grede na potrebu dužinu.

Isjecite grede na dužinu od 80cm (6 komada). Ove grede će da budu nosive bočne stranice sofe. Njihova visina treba da bude oko 60cm, stoga zavisno od dimenzija korištenih greda varira i potrebni broj istih za stranice.2. Korak - Izrežite daske na potrebnu dužinu.

Izrežite dasku peticu na dužinu od odprilike 3 širine podmetača za sofu. Zavisno od širine daske varira i potrebni broj ovih komada.3. Korak - Obradite sve komade.

Obradite sve komade šlajfaricom ili brusnim papirom.4. Korak - Spojite gredice od 80cm u panele.

Gredice od 80cm spojite u bočne noseće panele. Za ovo koristite bušilicu kojom ćete izbušiti rupu nekih ¾ dubine grede. Rupa treba da je većeg dijametra od šarafa koji ćete koristiti. Šaraf upustiti u izbušenu rupu i zašarafiti kroz preostalu ¼ grede u drugu gredu. Da bi izbjegli da se vide šarafi na sofi, počnite sklapati panel odozgo prema dole, zašarafljujući gredice sa donje strane, tako da vam svaka gredica prekriva rupe u prethodnoj dok će posljednja rupa od šarafa biti okrenuta ka podu. Zavisno od dimenzija gredica odredite odgovarajuću dužinu šarafa za drvo.5. Korak - Pričvrstite L nosače.

Odredite visinu sjedećeg dijela sofe i pričvrstite L nosače na bočne panele.6. Korak - Pričvrstite daske za sjedište.

Pričvrstite izrezane daske za L nosače.7. Korak – Pričvrstite L nosače i naslon.

Obilježite na bočnim stranicama ugao pod kojim će biti pričvršćen naslon sofe, vodeći računa da bude isti ugao i visina na obje stranice. Pričvrstite L nosače i na njih pričvrstite dasku naslonjača.8. Korak – Nanesite boju ili neko zaštitno sredstvo za drvo (sadolin).

Posljednji korak predstavlja nanošenje zaštitnog sredstva za drvo ili boje. Zavisno od vaše želje vodeći računa o stepenu izloženosti sofe vanjskim uticajima odaberite neko zaštitno sredstvo za drvo.9. Korak – Postavite podmetače (jastučiće) na sofu i uživajte u svojoj Uradi Sam sofi.Video uputstvo:Preuzeto sa:homemade-modern.com