Mašinsko malterisanje

Mašinsko malterisanje podrazumijeva malterisanje zidova i plafona uz pomoć specijelne mašine koja pumpa malter kroz crijevo i uz pomoće „pištolja“ taj malter se nanosi na površinu koja se malteriše. Za razliku od ručnog malterisanja, mašinsko malterisanje je mnogo brže i ekonomičnije što se tiče utroška materijala. Sam kvalitet izvedbe je mnogo kvalitetniji od ručnog malterisanja. Osnovne stvari koje trebate znati o mašinskom malterisanju i negovim prednostima u odnosu na ručno malterisanje, donosimo vam u nastavku teksta.

 

Priprema površine za malterisanje

Prije nego što počnete sa mašinskim malterisanjem potrebno je da izvršite pripremu površine za malterisanje. Pripreme podrazumjevaju provjeru zida i utvrđivanja eventualnih dijelova zida koji su labavi (npr. dio polomljenog bloka). Ovakve djelove blokova je potrebno odstraniti i ispuniti rupu malterom. Radi što boljeg prijanja maltera, zid je potrebno očistiti, najbolje je koristiti wap perač i pod pritiskom dobro očistiti površine. Da bi spriječili moguću pojavu buđi, prije početka malterisanja površine se mogu tretirati nekim odgovarajućim fungicidom (konsultovati stručnjaka).

 

Materijal

Materijal koji se koristi za mašinsko malterisanje je fabrički pripremljeni mašinski malter. Na ovaj način dobijamo jednoličnu izvedbu malterisanja zbog identične smjese tokom čitavog malterisanja.

Na rubovima (prozori, vrata, grede itd.) koriste se zaštitni metalni rubnici koji omogućuju nanošenje maltera na rubovima a svojom strukturom dodatno učvršćuju ivice i štite ih od oštećenja.

 


Prednosti mašinskog malterisanja

  • Brže izvođenje radova.
  • Bolja iskorištenost materijala.
  • Kvalitetnija izvedba usljed ujednačenosti materijala.
  • Manji broj angažovanih radnika.
Izvođenje mašinskog malterisanja