Moderna aluminijska stolarija

Aluminijska stolarijaAluminijska ili alu stolarija je pronašla svoje mjesto na tržištu ponajprije zahvaljujući eleganciji i modernom izgledu te trajnosti i izdržljivosti. Ako pogledate oko sebe, vidjet ćete da je alu stolarija gotovo uvijek prvi izbor kod odabira stolarije za manje ili veće poslovne prostore, trgovačke centre, ali i sve više za privatne objekte kao što su kuće i stanovi.

Osim zbog same estetske komponente, alu stolarija ima primat kod poslovnih prostora i zbog svojih ostalih karakteristika. Poslovni prostori obično imaju veće otvore, a tada dolazi do izražaja njena čvrstoća i statička stabilnost što ju čini idealnim i gotovo nezamijenjivim izborom.

 

Pod pojmom aluminijska stolarija podrazumijevamo:

  • aluminijske prozore
  • aluminijska (ulazna) vrata
  • klizne, fiksne ili harmo aluminijske stijene

Kao i kod PVC stolarije, za izradu aluminijske stolarije potrebni su profili. U ovom slučaju - aluminijski profili. Profili mogu imati bolja ili lošija izolacijska svojstva pa tako kod razmatranja ponuda od proizvođača alu stolarije, obratite pažnju na to. Da se podsjetimo, ako uzmemo za primjer aluminijski prozor, imamo tri najčešća faktora prema kojima se može odrediti koeficijent prolaska topline - U.

Dakle imamo oznake:

  • Uf - koeficijent prolaska topline kroz okvir
  • Ug - koeficijent prolaska topline kroz staklo
  • Uw - koeficijent prolaska topline kroz cijeli prozor

Cilj je da vam Uw bude što manji jer je na taj način gubitak topline manji. Aluminij kao materijal je odličan vodič pa su profili od njega donekle specifični jer postoje tzv. topli i hladni profili. Topli profili sadrže prekinuti termički most, plastični umetak koji odvaja vanjski od unutarnjeg dijela profila te na taj način smanjuje toplinsku vodljivost. Topli profili (na lijevoj slici) imaju manji Uf i preporučuju se kod objekata gdje je važna toplinska izolacija. Tamo gdje nije toliko važna toplinska izolacija (kao npr. unutarnje stijene), mogu se staviti i hladni profili (na desnoj slici), tj. profili bez prekinutog termičkog mosta.

Topli alu profilHladni alu profil 

To su profili kod kojih nema prekida termičkog mosta. Ako se stave na vanjske otvore, osim slabije toplinske izolacije, česta je pojava i kondenziranje vlage na unutrašnjoj strani stolarije zimi. Na slici je prikazan "topli" profil Schüco AWS 75 BS.SI gdje se lijepo može vidjeti gore opisani prekid termičkg mosta te termo blok ispuna unutar srednje komore. Ovaj profil u ovakvoj izvedbi ima Uf=1.4 W/m²K što je jako dobar rezultat, uz bok PVC profilima s 5 komora.

Zaključak - ako stavljate alu stolariju na kuću ili stan, obavezno na sve vanjske otvore staviti stolariju s prekinutim termo mostom, odnosno stolariju od toplog profila. Alu profili imaju još jednu specifičnost, a to je da se mogu eloksirati ili plastificirati. Plastificirani aluminijski profili nastaju plastifikacijom profila. Na taj način se dobivaju odlična svojstva na UV zračenje i ostale atmosferske prilike, visoke i niske temperature kao i mehanička oštećenja. Još jedna specifičnost plastificirane aluminijske stolarije je ta da dolazi u širokom spektru boja, moguće je izabrati bilo koju boju iz RAL karte.

Eloksiranje je postupak specifičan samo za aluminij. To je u stvari postupak površinske zaštite anodnim oksidiranjem aluminija, na taj način dobijamo zaštitni sloj debljine 15-20 mikrona koji je trajno riješenje protiv korozije. Izbor boja je znatno manji kod eloksiranih profila tako da možete birati između prirodne boja aluminija, bronce (od svjetle do crne), boje inoxa od svjetle do tamne te zlatna boja. Kao što je već napisno, aluminijska stolarija je odličan izbor za sve poslovne objekte gdje njena estetika, čvrstoča i dugotrajnost posebno dolaze do izražaja i sigurno nećete pogriješiti njenim izborom.

Radi optimalnog odabira, potrebno je kontaktirati više proizvođača aluminijske stolarije te dobro proučiti sve stavke njihovih ponude kao što su: tip i karakteristike profila (broj komora, ugradbena dubina, prekid termo mosta, debljina stijenke) koeficijent gubitka topline cijelog prozora okovi vrsta stakla itd.a sve u smislu odabira najbolje ponude.

 

 

Preuzeto sa: www.stolarijapvc.hr