Kvar vodokotlića

Znate li da neispravan vodokotlić može dnevno potrošiti 150 l vode a da se uopće ne koristi? Pomnožite to sa 365 dana u godini..računica je jasna. Kvar vodokotlića se uglavnom ne otklanja iz neznanja na kojem principu on radi. U biti kvar je vrlo jednostavno otkloniti bez investicija i velikih mudrosti.


Kako radi vodokotlić?

Bez obzira dali je kotlić visoko ili nisko postavljen u odnosu na WC školjku, svi rade na istom principu. Vodokotlić se sastoji od posude u kojoj je voda za ispiranje školjke. U posudi kotlića nalazi se plovak, zaporni ventil, izljevni ventil te zvono za regulaciju isteka vode. Dok je posuda prazna, plovak se nalazi na dnu i polugom otvara ulaz vode iz mreže. Kako se nivo vode u kotliću diže, plovak slijedi nivo vode, te na određenom mjestu zatvara dovodni ventil. Kad povučemo ručicu na kotliću, zvono se podigne, brtva na dnu se podiže i voda istječe. Istovremeno jedan manji dio vode ulazi u zvono i nedopušta mu da se spusti kako bi zatvorio izlaz. Tek kad sva voda istekne iz zvona, isti se spušta i svojom težinom zatvara izljev vode.


Najčešći kvarovi na vodokotliću:

  • istrošenost brtve na zvonu
  • nakupljanje kamenca na brtvi
  • istrošena brtva na dovodnom ventilu
  • blokada rada plovka


Svi ti kvarovi se uklanjaju tako da se zatvori dovod vode. Skine se priključna cijev od kutnog ventila do plovka, izvadi se plovak i izljevni ventil ili odsisać, te se mjesta od kamenca očiste krpicom namočenom u octu. Po mogućnosti promijeniti i brtvu na odsisaću, oprez postoje dvije vrste guma pa je uputno ranije nabaviti gume da se može izvesti zamjena.Kako se skida gornji poklopac na vodokotliću?

Prvo se zatvori voda na kutnom ventilu i pusti voda iz vodokotlića. Ako se voda više ne puni u posudu, može se započeti sa radovima.


Ručica za podizanje izljevnog ventila (odsisača) nalazi se uglavljena na poklopcu vodokotlića.
U unutarnjem dijelu posude vodokotlića ručica je uglavljena na izljevni ventil u jedan pravokutni otvor i potrebno ju je pažljivo izvući van iz tog otvora. Ovo treba raditi oprezno da ne dođe do pucanja dijelova.


Zatim se skine gibljiva cijev, koja spaja vodokotlić preko kutnog ventila sa instalacijom vode.

Nakon toga se odvijanjem plastične matice okretanjem u lijevo skine matica i oslobodi se plovak.


Rukama u posudi vodokotlića obuhvatimo tijelo izljevnog ventila i lagano ga cijelog okrenemo u lijevo. Kad smo osjetili da je spoj popušteni izvadimo sve van i sada možemo pristupiti zamjeni gumice i čišćenju nataloženog kamenca.


Ako imamo visoko montažni vodokotlić treba biti oprezan zbog visine i težeg pristupa u sam vodokotlić. U tom slučaju bolje je odvojiti isplavnu cijev od tijela vodokotlića i skinuti ga dolje iz nosača na zidu i radove obaviti dolje.


Sve dijelove vraćamo obrnutim redosljedom.


Video instrukcije zamjene plovka

Savjetovao vas je Dobar Majstor Vodoservis.