Kupatilski namještaj-sanitarije

Današnja kupatila prevazilaze svoju osnovnu namjenu i polako postaju svojevrsna „wellness“ zona svakog doma. Zbog toga je razvoj dizajna, materijala i elemenata za moderno kupatilo u svojevrsnoj ekspanziji, te danas imamo široki spektar modela na raspolaganju kada je gradnja i opremanje kupatila u pitanju. Bez obzira da li naše kupatilo ima samo svoju osnovnu svrhu ili je svojevrsna „wellness“ zona doma, na tržištu postoji mnoštvo riješenja. Da bi smo ispravno isplanirali i izgradili kupatilo potrebno je da poznajemo vrste kupatilskih elemenata i njihove karakteristike. U nastavku vam donosimo kratki pregled i osnovne informacije o kupatilskim elementima.


WC šolja

Iako je u posljednje vrijeme prisutan trend odvajanja kupatila i toaleta, na našem podneblju u većini slučajeva wc šolja se nalazi u sklopu kupatila. Zboga toga je veoma važno da wc šolja koju odaberemo prati dizajn ostalih elemenata i da zbog prirode svoje funkcije to bude jedan od elemenata kupatila na kojem ni u kojem slučaju nebi trebali štedjeti. WC šolje možemo podjeliti na 3 tipa:


 • Simplon wc šolja (odvod u pod)

Ovaj model wc šolje je široko zastupljen.U pitanju je samostojeća šolja koja se ugrađuje u kupatilima u kojima je projektovan odvod u pod. Zavisno od projektovanog odvoda, mogu se ugrađivati varijacije ovog modela (Klasična simplon šolja, šolja koja se ugrađuje do zida ili ugaona šolja)

   


 • Baltik wc šolja (odvod u zid)

Ovaj model WC šolje ja kao i simplon takođe samostojeći stim što za razliku od simplon modela odvod kod baltik šolje se uvodi u zid. 

    


 • Konzolna (viseća) wc šolja

Konzolne ili viseće wc šolje se montiraju na zid i priključuju se na zidni odvod. Ovaj model wc šolje je praktičniji zbog lakšeg pristupa podu ispod šolje prilikom čišćenja. U kombinaciji sa ugradbenim vodokotlićem doprinose i estetetici kupatila.

    

 


Vodokotlić

Vodokotlić je jedan od sanitarnih elemenata sa najvećom frekvencom korištenja. Sastoji se od posude za vodu i mehanizma za puštanje vode u wc šolju. Zbog čestog korištenja vodokotlića i postojanja mehanizma sa funkcijom zatvaranja dovoda vode u i iz vodokotlića, učestali su i kvarovi na ovom elementu koji iziskuju periodične intervencije. Na osnovu ugradnje možemo razlikovati nekoliko tipova vodokotlića.

 

 • Klasični vodokotlić

Klasični vodokotić je smješten na zidu iznad wc šolje. Montaža može biti visoki (iznad wc šolje) ili niski (tik iznad wc šolje). Zbog toga što je montiran na zid ovaj tip je dostupan za bilo koji vid intervencije (popravak, zamjena itd.) 

  

 • Vodokotlić za monoblok

Monoblok predstavlja set wc šolje i vodokotlića koji je dizajniran da se smjesti na samoj wc šolji. Ovaj set iako je sastavlje od dva odvojena elementa izgleda kompaktan i svojim izgledom ne narušava estetiku kupatila.

 

 • Ugradbeni vodokotlić

Ugradbeni vodokotlići su sistemi koji se ugrađuju na (u) zid kupaonice iza wc šolje i potom bivaju zatvoreni keramičkim pločicama. Na ovaj način se vrši ušteda na prostoru i dobija se na estetici samog kupatila. Negativna strana ovog tipa vodokotlića je nedostupnost elementa u slučaju zamjene. Pristup mehanizmu je omogućen kroz panel na kojem se nalaze tasteri za puštanje vode.

    Savjet Dobrog Majstora:

Kako otkloniti kvar na vodokotlićuKada i tuš kabina

Kade i tuš kabine su glavni element svakog kupatila.  Pri odabiru je potrebno voditi računa prvenstveno o funkcionalnosti a potom i estetici elementa. Danas postoji mnoštvo modela koji mogu u potpunosti da zadovolje oba ova uslova. 

 

Tuš kabina

Tuš kabine su napravljene od PVC materijala ili kaljenog stakla. Montiraju se na plitke kadice izrađene od keramike ili akrilnih materijala. Pored tuš kada, u posljednje vrijeme često se tuš kabina montira direktno na prethodno pripremljeni pod kupaonice obložen pločicama. Unutar kabine ostavlja se trakasti slivnik ka kojem se pravi blagi nagib poda. Pored klasičnih tuš kabina danas u ponudi imamo i hidromasažne tuš kabine koje vrše hidromasažu vodenim mlazovima iz hidromasažnog stuba smještenog unutar kabine.

    


Kada

Kade mogu biti izrađene od keramike, emajliranog čelika, akrilnih materijala i lijevanog čelika. Pri odabiru modela, oblika i veličine kade potrebno je voditi računa o veličini i instalacijama kupatila. Pored klasičnih kada prisutne su i hidromasažne kade koje uz pomoć sistema pumpi izbacuju mlazeve vode u kadu pri tome stvarajući svojevrsni efekat hidromasaže.

 


          Dobro je znati

 • Ukoliko želite tuš kabinu bez tuš kade, veoma je važno da uradite kvalitetnu hidroizoloaciju uz korištenje kvalitetnih pločica. Na ovaj način smanjujete mogućnost prodora vode ispod tuša u pod kupatila.
 • Ukoliko se odlučite za tuš kabinu od kaljenog stakla, vodite računa o vrsti stakla. Kamenac koji se nalazi u vodi se lako taloži na staklo i na providnom staklu je lako uočljiv. Iz tog razloga preporučujemo da birajte mat staklo.
 • Ukoliko vam se odlučite za hidromasažnu kadu ili tuš kabinu, vodite se mišlju o sigurnosti i kvaliteti funkcije te birajte kvalitetne hidromasažne sisteme.

 


Lavabo (umivaonik)

Lavaboe možemo podijeliti na osnovu načina ugradnje na nekoliko tipova.

 

 • Klasični lavabo

Klasični lavabo se montira direktno na zid kupatila. Sifon lavaboa može biti vidljiv ili skriven keramičkim stubom.

 

 • Nadgradni lavabo

Ova vrsta lavaboa se postavlja na ploču. Ploča može biti samostalna ili dio ormarića. Na ovaj način možemo iskoristiti prostor ispod lavaboa.

 


 • Ugradbeni lavabo

Ova vrsta lavaboa se u ugrađuje u drugi element ili pult. Kompletno tijelo lavaboa je skriveno. Ovi lavaboi su često prisutni u tržnim centrima i hotelima.


 

Savjet Dobrog Majstora

Bojler - Problem curenja vode i zamjena gumica