Toplinska izolacija stambenog objekta-termo fasada

Kada je pravo vrijeme za pisanje članka o toplinskoj izolaciji stambenog objekta? Prije zime ili prije ljeta? Često je zanemarena činjenica da je toplinska izolacija ili termoizolacija  (svojstvo materije kojim se materija opire prolasku toplote-slaba toplinska provodljivost) podjednako korisna i zimi i ljeti. Možemo reći da je funkcija termoizolacije zadržavanje toplote unutar kuće u zimskom period i van kuće u ljetnom period. Kvalitetna termoizolacija koja podrazumijeva kvalitetan termoizalacioni material i stručnu ugradnju podjednako obavlja svoju funkciju i ljeti i zimi.Termoizolacija stambenog objekta podrazumijeva izolaciju kompletnog objekta, počevši od krova, prozora i zidova. Korist od ugradnje termoizolacije je višestruka a možemo ih podvesti pod nekoliko stavki:

  • Optimalna temperatura životnog prostora

Stambeni prostori koji imaju kvalitetnu termoizolaciju se odlikuju optimalnom temperaturom bez temperaturnih oscilacija i neravnomjernom raspodjelom toplinske energije. 

  • Uštede energenata

Povećanjem energetske efikasnosi stambenih prostora kroz smanjenje rasipanja energije (u ovom slučaju toplinske energije), ostvaruje se značajna materijalna ušteda. Ova ušteda koja se ostvaruje u energentima (ugalj, ogrjevno drvo, pelat itd.) pokriva ugradnju toplinske izolacije stambenog objekta u roku od 3-5 godina.

  • Prozračnost objekta

Funkcionalna termoizolacija, pored svoje prvenstvene namjene takođe utiče na spriječavanje pojave plijesni usljed temperaturnih mostova koji su prisutni u konstrukciji. Vlaga i kondenzat koji se stvaraju na mjestima gdje postoji topinska veza (toplinski most) između niske vanjske temperature i unutrašnje visoke temperature. Potrebno je znati da se ovaj problem moze pojaviti i usljed nestručne ugradnje termoizolacije, obično na unutarašnjim zidovima, što u svakom slučaju je potrebno izbjegavati.

  • Estetika

Moderni sistemi toplinskih izolacija (termo fasada) pružaju široki spektar mogućnosti u estetskom pogledu. Termo fasade uspješno pokrivaju sve neravnine i pukotine na vanjskim zidovima, daju mogućnost estetske intervencije kroz izradu raznih stiliziranih motiva, gredica i reljefa na samoj fasadi. Kombinujući te mogućnosti sa neograničenim spektrom dostupnih pigmenata (boja) za fasadu ona prevazilazi svoju osnovnu funkciju i postaje svojevrsno “lice” stambenog objekta.


TIPOVI FASADA

Termoizolacija zidova se postiže ugradnjom fasada kojih ima nekoliko tipova zavisno od korištenog materijala i načina ugradnje. Tako razlikujemo sljedeće vrste fasada:


        1. KONTAKTNE FASADE


Ovaj tip fasada je najzastupljeniji tip fasada na našem podneblju kada su u pitanju stambeni objekti. Izolacioni materijal je pričvrščen direktno na spoljašnji zid objekta. Zavisno od korištenih materijala možemo ih podjeliti na:

  • Fasade od stiropora

Stiropor ili Ekspandirani polistiren (EPS), je najčešće korišteni izolacioni materijal. Odlikuje se pristupačnom cijenom i dobrim izolacionim karakteristikama.

  • Fasade od stirodura

Stirodur ili Ekstrudirani polistiren (XPS) je sličnog porijekla kao i EPS uz veću čvrstoću i bolje izolacione karakteristike.

  • Fasada od kamene/staklene vune

Izolacija od kamene vune pruža u isto vreme odlična termička, zvučna i protivpožarna svojstva. Kamena vuna nastaje od kamena vulkanskog porekla –dolomita i dijabaza. 


        2. VENTILISANE FASADE


Ovaj tip fasada ne naliježe direktno na vanjski zid, ostavljajući prostor između zida i fasade. Sam prostor između zida i fasade zimi nema bitniju termoizolacionu ulogu, međutim u toku ljeta cirkulacija zraka u ovom prostoru odvodi toplotu koju emituje objekat te na taj način uspješno vrši hlađenje objekta. Ove fasade su karakteristične za poslovne zgrade velikih površina gdje hlađenje u ljetnom periodu predstavlja glavni izazov.
Pitamo Dobrog Majstora

Da li je preporučljivo ugraditi izolaciju na unutarašnjoj strani vanjskih zidova u "uradi sam" verziji?

“Prividno rješenje se osjeti već prvih dana zime, kada vam nije potrebno mnogo materijala za ogrjev. U prvi mah se ljudi osjećaju kao inovatori. Osjećaju da su otkrili novi način izoliranja zidova. Način koji je mnogo jeftiniji, brži, lakši a Boga mi i funkcionalan. Prva zima prođe… dolazi druga ili možda uz malo sreće i malo manje korištenje grijanja i treća zima a onda…? Već u proljeće dolazi do isparavanja kondenza koji je nastao ispod stiropora a uz sami zid unutar sobe. Kapljice su se sakupljale i klizile do poda. U mnogo slučajeva tu su se stvorile gljivice i plijesan neugodnog mirisa. Nije moguće provjetriti kuću. Druga neugodnost je hladni zidovi. Oni se neće ugrijati jer imaju izolaciju sa pogrešne strane, pa samim tim nema akumulacije toplote u tim zidovima. Ona toplota koja se lagano vraća u prostoriju i kada se isključe grijna tijela odnosno kada se ugase dovodi toplote. Sve ovo je mnogo bolje, pravilnije i dugotrajnije uraditi sa vanjske strane u obliku termo fasade. Rješenje sa unutrašnje strane, moguće je napraviti montirajući konstrukciju koja bi nosila gipskartonske ploče a između njih instalirati termo izolaciju u obliku mineralne ili kamene vune”
 
Dobar Majstor Selmanović Habib Beli,
član facebook grupe "Tražim majstora Sarajevo".
 
Majstori REGISTRUJTE SE BESPLATNO na najvećem specijaliziranom servisu za majstore i srodne obrte!! Trebate Dobrog Majstora ili savjet? Potražite ga na našem servisu.

 
 

Savjeti majstora i iskustva.

Unutrašnja izolacija vanjskih zidova-Ušteda novca ili nužno zlo?

Prijatelji servisa Dobar Majstor: Majstori Sarajevo