Automatski osigurači-opasne kopije

Automatski osigurači predstavljaju primarnu zaštitu kada je u pitanju naponski udar ili opterećenje instalacione mreže. Automatski osigurač je svojevrsno “oslabljeno” mjesto u el. instalaciji koje za cilj ima da usljed  preopterećenja ili strujnog udara prekine napajanje instalacija. Ovim se spriječava pojava strujnog udara na terminalnim el. elemntima ili samozapaljenja instalacija. Iz navedenog je jasno da su ispravni i u potpunosti funkcionalni osigurači glavni sigurnosni segment svake elektro-instalacije.


Sa sveprisutnom pojavom kopiranja i krivotvorenja raznih proizvoda koji prvenstveno dolaze iz Kine, bilo je pitanje vremena kada će taj trend nelegalnog krivotvorenja i prodaje proizvoda prestati da bude samo ekonomski problem vlasnika orginalnih proizvoda. Takav slučaj je i sa pojavom kopija automatskih osigurača. Pored navedene ekonomske štete nanesene proizvođačima, ove kopije predstavljaju i svojevrsne tempirane bombe u smislu sigurnosti elektro-instalacija u koje su ugrađeni. 

Na našem tržištu godinama su prisutne kopije osigurača. Ovom prilikom vam skrećem pažnju na dva modela. U pitanju su modeli pod imenom Multi9 i GRAND koji su veoma loša kopija osigurača renomiranog proizvođača Schneider Electric i njihovog branda Merlin Gerin. Kompanija je 2008 godine izdala saopštenje kojim upozorava na pojavu ovih nadasve nesigurnih kopija.

Kako prepoznati kopiju:

  • Kopija posjeduje manje unutrašnjih dijelova te je stoga znatno lakša.
  • Plastika od koje je napravljen osigurač je lomljiva i svijetlo-kremaste boje, dok je orginalni proizvod svijetlo zelene boje.
  • Kopija takođe ima veliki znak “multi9”.
  • Kopije obično nemaju odgovarajuću popratnu dokumentaciju (garanciju, uputsvo i dr.).
  • Cijena je mnogo niža u odnosu na druge proizvođače.Osobine kopije:

Iz ličnog iskustva i iskustva kolega električara mogu potvrditi da ove kopije predstavljaju svojevrsni sigurnosni propust visokog rizika. Navest ću nekoliko karakteristika koje je ovaj model osigurača “demonstrirao” i sa kojima sam se susretao u toku mog profesionalnog rada.

  • Nakon 2-3 godine rada, ovi osigurači gotovo redovno zakazuju odnosno gube svoju primarnu funkciju - ne vrše prekid struje iznad deklarisane snage ili kod kratkog spoja. Ovo može da vodi stradanju električnih elemenata na mreži ili u najgorem slučaju do zapaljenja instalacija.
  • Drugi problem koji se pojavljuje nakon nekoliko godina (uslovno je manji problem od prvog) jeste “samovoljno” prekidanje napajanja instalacija. Ukoliko niste svjesni postojanja ovog problema sa vašim osiguračima, smatrat ćete da imate kvar na instalacijama ili na električnim uređajima.

Primjer problema uzrokovanog kopijama automatskih osigurača!Savjet:
  • Ukoliko imate ugrađene ove osigurače izvršite njihovu zamjenu. Njihova ispravnost i funkcionalnost su garant sigurnosti vašeg doma i porodice. Preporučujem korištenje kvalitetnih osigurača provjerenih proizvođača kao što su: Schneider, Hager, ABB, Schrack, ETI i dr.
  • Prilikom kupovine birati ovlaštene zastupnike ili renomirane prodavnice. U slučaju online kupovine birati trgovine sa boljom reputacijom.


Pročitajte još:


Savjetovao vas je Dobar Majstor M11D0